ALEA IACTA EST

28/02/2017 | Comunicats

Comunicat núm. 16

 

ALEA IACTA EST

 

Alea iacta est és una locució llatina d’ús actual que significa literalment “s’ha tirat el dau”, “el dau ha sigut tirat” o “la sort ha sigut llançada”.

 

Aquesta és la frase atribuïda a Juli Cèsar que, segons sembla, va dir al moment de travessar el riu Rubicó, límit entre Itàlia i la Gàl·lia Cisalpina (província que el Senat romà li havia assignat). Amb aquest pas, es va rebel·lar contra l’autoritat del Senat i va donar inici a la llarga Segona Guerra Civil romana contra Gneu Pompeu Magne i els Optimates. La famosa frase implica que Juli Cèsar havia pres un risc i havia passat un punt de no retorn. En el context de l’època, travessar el riu Rubicó tenia vital importància en el dret romà, ja que no li estava permès a cap general creuar-ho amb el seu exèrcit en armes.

 

Aquest riu era el límit del poder del governador de les Gàl·lies, i aquest no podia endinsar-se de forma legal a Itàlia amb les seves tropes. Juli Cèsar es va aturar per un moment davant el riu Rubicó, ple de dubtes; si el travessava, significava la il·legalitat, es convertiria en enemic de la República, donant així inici a una guerra civil.

Aquest és el punt que es troba la ja famosa “operació diàleg” de la que Madrid no deixa de parlar-ne (Rajoy, Soraya i el delegat Millo dixit). Així els fets i les continuades accions de la Fiscalia General de l’Estat en contra d’aquells que l’única cosa que van fer va ser possibilitar que la gent pugues votar el passat 9N, o que més recentment encausar una part (només als que se’ls considera sobiranistes) de la Mesa del Parlament de Catalunya ens situa en un punt de no retorn.

Pendents de sentència (algú encara pensa que pugui ser absolutòria?) del TSJC per Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau; Francesc Homs jutjat en aquests moments al Tribunal Suprem, i la Fiscalia querellant-se contra la Mesa del Parlament per haver tramitat la resolució del referèndum, però no contra la seva totalitat, sinó només als considerats sobiranistes, i excloent-hi els que es considera que no ho són: José Ma. Espero (C’s), David Pérez (PSC-PSOE) i Joan Josep Nuet (CSQP), sembla que la seva “operació diàleg” funciona a “marxes forçades”.

Però de la mateixa manera que confonen el que a ells els hi sembla la tossuderia d’uns quants polítics amb la voluntat d’un poble, confonen el no ser independentista, amb no ser demòcrata. És el que els ha passat amb en Joan Josep Nuet i Pujals, coordinador general d’Esquerra Unida i Alternativa i diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). En veure que la seva formació va votar –en el seu moment- en contra del full de ruta i el seu partit es va abstenir en la votació per fer un referèndum abans de setembre.

Voler fer un referèndum no implica necessàriament ser independentista, el que sí que  demana és necessàriament ser demòcrata, i aquesta confusió de l’Estat espanyol (a l’igual que fer servir la Fiscalia a cada moment per –segons ells- salvaguardar la democràcia) diu molt poc de la qualitat de la democràcia espanyola sorgida després del franquisme.

Ahir es van produir manifestacions de protesta i suport al diputat del PDeCAT Francesc Homs i en rebuig al procés judicial contra el 9N davant les delegacions del govern espanyol a les quatre capitals catalanes, i a la de Barcelona, Joan Josep Nuet (CSQP), que es considera igual de “culpable” que la resta d’encausats de la Mesa per la Fiscalia, va llegir el manifest contra la judicialització, i va dir: “Utilitzar els tribunals per impedir el debat polític i criminalitzar els representants sorgits de les urnes és impropi d’un sistema democràtic”. En aquest cas, la pràctica del dividi et impera de Juli Cèsar, no els hi ha sortit bé, per terror generalitzat dels espanyolistes davant que el fet de la simple democràcia serveixi d’element aglutinador del “problema catalán”.

Voler fer un referèndum i que el poble expressi la seva voluntat –sigui en un sentit o en un altre- mai es pot considerar delicte, sinó un exercici democràtic. Per resoldre el “problema catalán” només cal ser demòcrata. I de demòcrates, n’hi ha suficients al Parlament de Catalunya per deixar que siguin les urnes les que parlin, i això no ho pot aturar ni la Fiscalia ni ningú.

ÀGORA MAÇÒNICA vol manifestar una vegada més la seva voluntat democràtica i el seu suport incondicional al Parlament de Catalunya sorgit de la voluntat del poble català.

 

ÀGORA MAÇÒNICA

Barcelona, 28 de febrer 2017